Pieni tyttö paleli huonossa takissaan. "Voi, kunpa minulla olisi uusi takki!" hän huokaili. Joulu oli tulossa, ja hän ajatteli, että joulupukki varmaan toisi uuden takin, jos hän oikein kovasti toivoisi. Joulupukin pajassa oli kuitenkin niin kiirettä, että tytön äiti pyysi kummitädiltä apua takkipulmaan.

Kummitäti lupasi tarttua haasteeseen. Onneksi varastossa sattui olemaan leveävakoista samettia, josta olivat aikaisemmin syntyneet housut tytön pikkuveljelle. "Hyi, miten rumaa kangasta", oli pikkutyttö todennut. Täti päätti kuitenkin ottaa riskin ja käyttää parjattua kangasta materiaalina. Riittävän lämmintä vuorikangasta ei varastoista löytynyt, joten se piti käydä ostamassa kangaskaupasta.

Jouluaattoiltana pieni tyttö aukaisi paketin, joka vaikutti lupaavan pehmeältä ja lämpimältä. Tytön silmät alkoivat loistaa, kun hän näki paketissa olevan turkisvuorisen takin. "Minä tiedän, kuka tämän on tehnyt!" hän huudahti. "Anama-tädillä on tällaista kangasta!"

1261825706_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tyttönen katseli ja käänteli takkia. Pitsinauha ja kukkakangas saivat ennen niin rumalta näyttäneen vakosametin näyttämään parhaalta mahdolliselta takkimateriaalilta. Tyttö puki takin päälleen ja totesi, että hihat ovat vähän turhan pitkät. Kun pituutta käännettiin lyhyemmäksi, paljastui myös hihansuista kukkakangasta. Tyttösen kasvaessa ja hihojen tarvitessa pidennystä tulisi pitsinauha näkyviin käänteen alta. Etukappaleella lenteli unien kukkalintu.

1261825727_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Huppu muistutti haltijapäähinettä pitkine hiippoineen. Ja sielläkin pilkisti kukkakangasta! Tyttö oli tyytyväinen. Tällä takilla kelpaa kulkea pakkasessa, joka jouluaamuun mennessä oli kiristynyt -26 asteeseen.

1261825716_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vaan eipä aavistanut pieni tyttö, miten monta hikistä hetkeä kummitädiltä vaadittiin takin valmiiksi saattamiseen. Ei näkynyt valmiissa lopputuloksessa se ratkomisten ja hätäratkaisujen määrä, joka kaavojen muokkaamisessa, yksityiskohtien hiomisessa ja vetoketjun kiinnittämisessä oli tarvittu.

Täti oppi tätä elämänsä ensimmäistä takkia ommellessaan ainakin kolme asiaa:

1. Mieti tarkkaan yksityiskohdat, ennen kuin alat ommella.

2. Muista tarkistaa ennen ompelemista, että vetoketju on oikein päin.

3. Mittaa, tarkista, harsi ja mittaa, ennen kuin teet mitään lopullista.